Fosterhjem reddet Stine

Dette er tittelen som NRK selv bruker på artikkelen om innslaget med meg på Midtnytt i går. I denne artikkelen er det mange som har kommentert at de synes rammevilkårene til fosterforeldre er for dårlige. Samtidig er det noen av dere som skriver at dere synes fosterforeldre får for lite betalt for jobben de gjør.
En femten år gammel fosterdatter har også kommentert hun reagerer sterkt på hvorfor folk er opptatt av pengene og at de heller burde tenkte på hvilken forskjell de gjør for barna.  

Jeg er enig med dere alle. Rammevilkårene er for dårlige slik de er i dag. Fosterforeldre trenger at barnevernet stiller opp som samarbeidspartnere, og ikke gjør oppgaven enda større ved å motarbeide fosterforeldrene. Slik som det dessverre blir gjort i mange tilfeller.
Når det kommer til spørsmålet om penger, kan jeg godt forstå dette femten år gamle fosterbarnet, som mener at kjærligheten til barnet bør veie tyngst. Det bør den, så absolutt.  Den bør være drivkraften til fosterforeldre.

Men samtidig må vi fosterbarn innse at det å ha et barn koster penger. Enten det er ens eget eller fosterbarn, krever det penger til mat, fritidsaktiviteter og materielle ting. Slik er det bare.
Og det er ikke økonomien som skal få avgjøre om noen kan gi et barn et godt hjem - Det er omsorgen!

Nettopp derfor må barnevernet og staten for øvrig sørge for at fosterforeldre får de midlene de trenger for å kunne gi sitt barn den omsorgen det fortjener. Enten det da er snakk om bare utgiftsdekning eller også arbeidsgodtgjørelse fordi barna trenger at en av foreldrene er hjemme.

Om ikke staten kan ettergi dette er det barna det går utover. Da vil kanskje ikke de få et hjem fordi fosterforeldrene ikke har råd til å gi barna det den oppfølgingen og omsorgen de trenger. Da vil de plutselig ikke være det beste tilbudet for barna. Ikke på grunn av at de ikke er gode nok foreldre, men på grunn av for dårlig økonomi.


Slik burde det absolutt ikke være!


Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK


bloglovin
Del

7 meninger

Willy Mørch

23.01.2010 kl.09:10

Kjære Stine !

Med din åpenhet og troverdige beskrivelse av din livssituasjon gir du fosterbarn et ansikt utad, et ansikt ingen institusjon i kommunene kan gi når de går ut og "annonserer" etter fosterforeldre. Din kronikk i dagens avis utstråler en glede som bare kan komme fra en som er særdeles tilfreds med sin situasjon og som ønsker dele sine erfaringer med andre. Dine informasjoner om hva fosterforeldre bør vurdere før de tar til seg barn kommer ikke fram i noen kald og kortfattet annonse. Kommuner skulle bruke slike som deg til konsulentoppdrag i barnevernssaker for å virke mer troverdige.

Lykke til videre i livet Stine, med din "guts" vil du komme så langt du selv vil !

Willy Mørch

toril helle

23.01.2010 kl.11:39

Kjære Stine! Leste kronikken din i Adresseavisen i dag - du rørte meg i mitt innerste! Tusen takk for at du "står fram"! Du er den flotteste jenta jeg har "møtt"! Jeg er så glad for at du har fått flotte foreldre og så lei meg for det du har opplevd av byråkratiet før. For å være ærlig så har jeg ikke tenkt meg at noen i barnevern og kommune kan handle slik mot mennesker, og slett ikke mot barn.

Lykke til videre, Stine, jeg tilslutter meg Willy Mørchs ord over, du vil komme så langt du selv vil! Jeg er sikker på at dine forsterforelder er kjempestolte av deg!

Hilsener og tanker fra Toril Helle

INSIDER

23.01.2010 kl.13:07

Det er "noen av oss" som fulgt din og andre fostebarns kamp som insidere. I denne omgangen er jeg anonym - dette er fordi systemet vårt ikke tåler å bli imotsagt. Du har stått midt i en uverdig kamp der de to kommunene som du har fått hjelp av ikke har blitt enige - dette har gått ut over deg. Dette er en kamp der honnørordet i lovverket - barnets beste - helt har blitt oversett. Du har helt rett - dette en kamp om kroner.

For at diskusjonen skal bli løftet ut i offentligheten, er vi avhengige av deg og andre barn og unge som får hjelp av barnevernet engasjerer dere.

Du og andre ungdommer som er +16 år skal vite en ting: Dere snakkes om nesten hver dag både på mitt og andres kontor og i stat og kommune. "Hvordan skal vi slippe å ta ansvaret for dere når dere begynner å bli så gamle og hvordan kan vi få andre til å ta over etter oss?" Dette er et uverdig spill som foregår i Trondheim, Orkdal og andre kommunale og statlige barneventjenesten.

Jeg beklager at loven ikke rettighetsfester hjelpen til de eldste barna/ungdommene, men min påstand er at lovens intensjoner er såpass klar at det foregår lovbrudd hele tiden. Spillet er slik: banevernet skyver på ansvaret til barnepsykiatri og "voksenhjelpen" (= sosialtjenesten) - barnepsykiatrien skyver til barnevernet - "voksenhjelpen" prøver å holde de andre unna seg.

Samtidig forgår det er spill innad i kommunene - barnevernet og voksentjenestene lager avtaler seg i mellom slik at det se ut som om du og andre får samme hjelpen enten dere får hjelp herfra eller derfra. DET ER ALDRI SLIK - barnevenet kan i mye større grad lage individuelle ordninger og ikke så styrt av universelle rammer og rettssikkerheten deres er i langt større grad ivaretatt i barneveloven ved feks at kalgeadgangen er videre.

Så til dere barn og unge som bor i fostehjem elle institusjon eller som får hjelp hjemme enten dere bor for dere sjøl eller sammen med foreldrene deres: BEGYNN Å BRÅK - BEGYNN Å HENVEND DERE SKRIFTLIG TIL OSS - BEGYNN Å KLAG PÅ VEDTAK - FORBERED DERE TIL DERE BLIR 18 - FÅ HJELP TIL Å FORSTÅ LOVVERKET - ORGANISER DERE - SPØR: "NÅR DERE VAR SÅ IVRIGE ETTER Å TA OMSORGEN FRA MINE FORELDRE , HVORFOR ER DERE SÅ IVRIGE ETTER Å IKKE HJELPE OSS NÅR VI BLIR ELDRE?"

Åse Rugland

23.01.2010 kl.17:22

Hei Stine!

Jeg har lest bloggen din ivrig og du lærer meg så mye. Jeg er glad for at du deler dine erfaringer og kjemper for fosterbarns rettigheter.

Stå på!

Klem

Rullende Engel

23.01.2010 kl.18:08

Hei "INSIDER"! Jeg forstår at du velger å være anonym, for du har dessverre helt rett - Dette systemet tåler overhode ikke å bli motsagt. Når det er sagt synes jeg det er veldig fint at du forteller, men skulle gjerne sett at noen av dere på insiden hadde turt å stå fram. Fortelle hvordan dette systemet virkelig er, og stilt dere i ryggen på oss barna. Slik at flere av oss hadde turt å lage bråk, klage, og stille kritiske spørsmål. Det er vi dessverre ikke mange som gjør.

Jeg er en av dem som tør, grunnen til det er at jeg har ingenting å tape. Jeg har allerede tapt det jeg kan. Derfor skal jeg love deg og alle de andre "insiderene" og ikke minst alle barnevernsbarna en ting: Jeg skal ikke gi meg, jeg skal fortsette og kjempe, stå fram og stille krav! Og jeg håper dere vil kjempe kampen med meg. Om ikke annet ved å gi meg støttende ord her på bloggen.

Karoline Egholm

24.01.2010 kl.22:58

Hei Stine!

Jeg vet ikke om du husker meg, men vi gikk i samme klasse på barneskolen på eberg.

Husker deg veldig godt, syntes du var en flott, sterk jente, og det var kjempemorsomt å være sammen med deg på skolen og på fritiden. Vi hadde det mye gøy sammen. Ble så tomt etter at du slutta på Eberg. Vi i klassen savna deg, det skal du vite.

Har lenge lurt på hvordan det går meg deg, men har aldri fått til å ta opp kontakten, for vi visste ikke hvor det ble av deg.

Leste kronikken din og såg dokumentarene på tv. Du er utrolig tøff som står fram på den måten. Jeg ble skikkelig rørt :)

Jeg er så glad for at du endelig har fått det bra og at det går bedre med deg etter alt maset fra barnevernet.

Du må virkelig stå på videre, har stor tro på deg :)

Hilsen Karoline

Hanne

25.07.2010 kl.21:13

Der det er hjerterom er det husrom som det heter:)Slik jeg har forstått det så får fosterforeldre en god sum pr måned som dekker i mine øyne (jeg har tre barn,mellom 1-15 år)de utgifter som et barn/ungdom fører med seg,så å gi mer penger syns jeg blir feil,det tror jeg vil føre til at enda flere vil trekke mot å bli fosterforeldre for å tjene penger på det å slippe jobbe.Å gå hjemme uten arbeid gjør en ikke nødvendigvis til en god omsorgsperson.I dag har vi også så gode barnehager med ekstra assistenthjelp som hjelper barn ekstra om det trengs,så det kan vere et godt sted å vere for de aller fleste barn på dagtid.barnevernet har en veldig stor jobb med å forandre hele tankesettet sitt omkring hva som er barnevern,hvordan de stigmatiserer fosterbarn og setter diagnoser på dem før de omtrent har møtt dem.De er også veldig opptatt av hvor skadelig det vil være å kjenne sine bioforeldre,noe jeg syns er veldig rart.Godt hende mange ikke kan bo hjemme,men det går ann å få kjenne sin slekt uten at en bor under samme tak også.Veldig bra at du som fosterbarn klarer deg så bra,men vet du hva,jeg har vokst opp med mine foreldre og hatt det til tider veldig tøft,men det går bra med meg også:)Men kan hende det ikke hadde gått så bra med meg om jeg hadde fått en veldig spesialoppfølging fra jeg var liten av med psykologer og diverse før jeg var rundet året.En blir da satt i en bås allerede som liten og skjønner så visst at det er noe spesielt med en.Mener bestemt at omsorgsevner teller mest for alle barn.Om en har så dårlig råd så passer en ikke som fosterforeldre i utgangspunktet,en bør kunne ha litt styringen på seg og sitt før en begir seg i vei med å bane veien for andre.

klem fra en "stemamma" til en gutt som er plassert i fosterhjem fordi mammaen hans ikke kunne ta seg av han,og faren hans ikke fikk muligheten til å bo sammen med han pga han hadde ikke foreldreansvar på papiret på det tidspunktet de tok han fra moren som liten baby.(tre andre barn vi bor sammen med her) Her hadde det vert godt med hjerterom og husrom,og penger vil vi ikke ha for å få hatt ham i hus!Men slik er barnevernet i Norge,skuffende og styrt av en rekke urealistiske teorier som skal tilsi at fosterbarn ikke er som andre barn.Får krysse fingrer for at fosterforeldre faktisk klarer gi han omsorg og ikke bare tenker på hvilken regninger og utgifter de måtte ha og få dekket,og at han vil klarer seg like bra som deg.

Stå på videre,og prøv å fortreng alt som heter barnevern den dagen du stifter familie selv.lykke til videre:))!

Har du en mening? Skriv den her!Fortell meg gjerne din mening. Jeg er lutter øre. Men samtidig ønsker jeg respekt. Derfor vil frekke kommentarer, spam og reklame for egen blogg bli slettet med det samme! En koslig tilbakemelding, konstruktiv kritikk eller mening til ettertanke tas i mot med takk!

Rullende Engel

Rullende Engel

20, Orkdal

Jeg er ei 19 år gammel jente, som bor i Orkdal kommune. Her har jeg bodd i åtte år, og trives kjempegodt! Jeg tar studiespeserende over fire år på Orkdal vgs på grunn av at jeg har CP og ting tar litt lenger tid av den grunn.
Nå er jeg også blitt ambassadør for Mitt liv - kampanjen som kjemper for lovfestet individuell rettighet til BPA.
Stikk innom kampanjesiden på facebook da vel. Så sees vi der også!

Kategorier

Arkiv

hits