Mitt liv

Først så sent som i 2004 startet ULOBA å kalle oss mennesker som er avhengig av hjelp for borgere i stedet for brukere. Enda kalles vi funksjonshemmet. Det er dette begrepet jeg ønsker å snakke om i dag. Jeg har selv lenge brukt begrepet "funksjonshindret" til å beskrive meg selv og andre som resten av befolkningen vil kalle "hemmet".

 

Hindret ikke hemmet

For det er jo nettopp det vi er: Hindret - til å leve de livene vi selv ønsker. Ikke først og fremst på grunn av våre handikap, men fordi vi ikke får den hjelpen vi trenger til å leve slik vi vil og så selvstendig som mulig uten å måtte ta hensyn til kommunens timeplaner.

 

Det er nå engang slik at jeg aldri kommer til å kunne lære meg å gå, og en med Down syndrom kan aldri bli kvitt det lille kromosomet som utgjør forskjellen. Jeg har for lengst forsonet meg med min CP, men noe jeg aldri kommer til og godta er at jeg ikke skal få leve det livet jeg vil. Bare fordi jeg bor i en kommune som nekter å gi meg den hjelpen jeg trenger.

Fengslet

Når jeg for litt siden ble plassert på en avlastningsbolig, som for meg med mitt handikap var som uverdig å regne, fikk jeg beskjed av en bekjent å tenke på alt det Nelson Mandela fikk utrettet i sitt fengsel. Dette ga meg et bilde på at vi funksjonshindrede som ikke får den hjelpen vi trenger til å gjøre det vi selv ikke kan, er fengslet i våre egne hjem, institusjoner eller på uverdige avlastningsplasser. Bare fordi akkurat vi fikk utdelt litt andre kort å leve med enn resten av befolkningen og derfor må vi som uskyldig dømte kjempe kamper mot våre egne kommuner for å få det som burde være en selvfølge: Retten til å bestemme over og styre våre egne liv!

 

Tanken på Nelson Mandela og alt det han fikk utrettet når det gjaldt frihet og likeverd har også meg håp og tro på at om vi funkjonshindrede går sammen skal også vi en dag vinne vår kamp.

 

Et mål

I 1963 sto Martin Luther King foran Lincon Memorial og sa at han hadde en drøm om at hans fire små barn en dag ville leve i en nasjon hvor de ikke ville bli dømt etter hudfargen deres, men etter karakter. Jeg har også en drøm at vi funksjonshindrede en dag vil bli dømt etter karakter og ikke våre begrensninger, men jeg vil gå litt lenger enn det Luther King gjorde for 47 år siden. For jeg har ikke bare en drøm, jeg har et mål. Et mål om at vi -Forbundene i alliansen, Norsk Forbund for utviklingshemmede, Norges Handikapforbund og ULOBA - Andelslag for Borgerstyrt personlig assistanse, ambassadørene i kampanjen, alle våre samarbeidspartnere og støttespillere over hele landet. Sammen skal vi få politikerne til å innse at det nå er på tide å få en lovfestet individuell rett til BPA også i Norge. Slik det ble i vårt naboland, Sverige, for allerede 17 år siden.

Jeg har et mål om at jeg og alle andre i samme situasjon en dag skal ha lik rett til det som alle andre tar som en selvfølge: Å leve et selvstendig liv ut ifra egne vilkår og primisser.

 

Skal kjempe

Jeg har satt meg et mål som ambassadør for denne kampanjen: Å få lovfestet BPA -som en individuell rettighet og menneskerett for de som trenger det. Slik at jeg og alle andre funksjonshindrede kan si at vi lever våre liv. Jeg har satt meg et mål og for det målet skal jeg kjempe -  For livet er mitt!

 bloglovin

4 meninger

Oda Margrethe

31.07.2010 kl.22:32

fin blogg :-D

Kirsti Cath Dahle

31.07.2010 kl.23:29

Støttes 200%!

Det er så utrolig positivt og riktig, det vi nå skal "selge", Stine. Alliansen, og vi som er ambassadører og støttespillere. Nemlig retten til et fritt liv, og hvilken fantastisk nøkkel til frihet BPA er! Dette blir gøy!

Apropos ord og begreper; funksjonsulikhet, er vel heller ikke så gæli.

ingrid myklebust

01.08.2010 kl.23:33

Helt enig med deg! Hindret og ikke hemmet. Flott at du står på og herlig at du skriver denne bloggen :)

lisa

06.08.2010 kl.22:54

Uverdige avlastningsplasser? Har du det ikke bra der du er nå?

Har du en mening? Skriv den her!Fortell meg gjerne din mening. Jeg er lutter øre. Men samtidig ønsker jeg respekt. Derfor vil frekke kommentarer, spam og reklame for egen blogg bli slettet med det samme! En koslig tilbakemelding, konstruktiv kritikk eller mening til ettertanke tas i mot med takk!

Rullende Engel

Rullende Engel

20, Orkdal

Jeg er ei 19 år gammel jente, som bor i Orkdal kommune. Her har jeg bodd i åtte år, og trives kjempegodt! Jeg tar studiespeserende over fire år på Orkdal vgs på grunn av at jeg har CP og ting tar litt lenger tid av den grunn.
Nå er jeg også blitt ambassadør for Mitt liv - kampanjen som kjemper for lovfestet individuell rettighet til BPA.
Stikk innom kampanjesiden på facebook da vel. Så sees vi der også!

Kategorier

Arkiv

hits