BPA er nøkkelen til frihet!

Rart dette med livet. Ingenting er bestemt, annet enn at vi skal fødes inn i det og dø, en gang. Ingen vet når, helt sikkert. Eller hva det skal bringe i mellomtiden. Alt er tilfeldig. Tilfeldigheter, tenk over det ordet. Det er ganske merkelig, sånn egentlig, hva tilfeldigheter kan gjøre med oss . Hvordan de kan forme livet vårt og oss som mennesker.

 

Alt er tilfeldig. Hva som skal skje og hvem vi skal bli. At jeg for eksempel skulle bli funksjonshindret og plassert på uverdige institusjonsplasser, og ikke minst styres av en lite samarbeidsvillig kommune. I større eller mindre grad selvfølgelig.( De skulle nok ønske at jeg hadde latt meg styre mer enn jeg gjør). At min mor skulle flytte til en by som i utgangspunktet er i mot BPA-ordningen og som ønsker å rasere det lille av den som noen få borgere har fått til å kjempe igjennom.

BPA er nøkkelen til frihet ble det sagt på kampanjeseminaret. Det verktøyet som gjør at vi funksjonshindrede kan ta de samme valgene som funksjonsfriske. Like selvfølgelig, like selvstendig og like fritt som en hvilken som helst som en hvilken som helst annen samfunnsborger. Uten og måtte ta hensyn til institusjonens timeplan og kommunens økonomi. Det bør nemlig ikke være slik at et voksent menneske på torsdag skal måtte velge om det vil dusje eller vaske gulv. Og velger personen og dusje må gulvene vente til neste uke.
På lørdag får ikke denne personen, kan ikke velge det til fordel for noe annet en gang. Dusj står ikke oppført på kommunens alternativlise på lørdager.

Den samme personen måtte dra på 50-årsdag til sin beste venn uten å få vasket seg etter gårsdagens treningsøkt. Ikke fordi han selv ikke forsto at det var brukelig eller ikke ønsket det, men fordi kommunens ansatte ikke hadde tid til å hjelpe han.

"Jeg har byens reineste gulv, men ingen å vise det frem til", var enda en ting som ble sagt på seminaret. Dette sier meg ganske mye. Det hjelper lite å ha en støvfri leilighet om det er en selv som skal i selskap og skulle vært nydusjet og pyntet. Enda mindre hjelper det om du har byens reneste gulv, men ingen å be på besøk så de kan se dem.

Det er det som holder på å skje om samling i bofellesskap og effektivisering av bemanning og hjemmehjelp. Personlige assistenter er ikke venner eller kommune slaver, som det også er blitt sagt i denne debatten. BPA er nøkkelen til frihet som gjør at også vi funksjonshemmede selv kan velge om vi vil dusje eller ei, uten å ta hensyn hvilken dag det er. BPA gir oss valget mellom å dra på kino, restaurant, vennebesøk, eller kanskje noe helt annet. Slik at vi kan skaffe oss flere vennskap, så vi har noen å be besøk for å se på byens reneste gulv.
Kanskje er de ikke de reneste heller, fordi en heller valgte å dra på kafé. Det er ikke så viktig hva som blir gjort - Bare det er den funksjonshindredes eget valg!

Mye er tilfeldig her i livet. Alt fra hvem man møter, til været denne dagen. Dette er ting man ikke kan styre. Også hjelpen man får som funksjonshindret er tilfeldig avhengig av hvilken kommune man er bosatt i og hvilken saksbehandler man får. Selv ikke politikerne kan endre været eller hvor en ulykke inntreffer. Noe de derimot kan endre på er retten til å styre eget liv for de funksjonshindrede. De kan gi oss verktøyet og "nøkkelen" vi trenger for å leve et fritt liv - Ved å lovfeste BPA som individuell rettighet i Norge, slik som de gjorde i Sverige for 17 år siden.
Det er lenge siden de mørkhudede forlangte å bli rettferdig behandlet. Nå er det de funksjonshindredes tur! Noe må tilfeldig, men langt i fra alt?

Livet kan vi styre selv og valgets kval klarer vi å ta, om vi bare får lov. Politikerne ønsker å ta fra oss den friheten som BPA gir oss. Hvem andre hadde gått med på å la kommunen styre livet sitt? Ingen forhåpentligvis. Hvorfor skal vi det da? Bare fordi vi trenger litt hjelp til å fungere som alle andre?!

Nei, nå er det på tide at vi tar opp kampen med politikerne og krever lovfestet individuell rettighet til BPA en gang for alle. Det trenger ikke være tilfeldig om du skal styres eller styre. Det bør si seg selv, være en selvfølge og en rett å styre sitt eget liv - Også for oss funksjonshindrede!


Foto: ULOBA.no

Vi krever ikke mye av politikerne. Vi krever rett på nøkkelen til frihet - Nøkkelen til livet!bloglovin

4 meninger

bjørn-andre

01.09.2010 kl.15:30

Hei. Jeg har BPA.

Nathalie Dahl Naalsund

01.09.2010 kl.15:30

Skjnner hva du prater om, håper du får ha en fin dag videre:- )

maj

02.09.2010 kl.13:39

hei. alt du skriver er riktig. viktig talsrør er du !! Tenkte å kopiere å sende dette til noen politikere etc. Fikk meg en hæææærlig latter . "---Nå nei copy cat....." Ha en flott dag.

maj

Rullende Engel

02.09.2010 kl.15:40

Hei Maj! Takk for at du synes tekstene mine er så bra at du vil videresende de. Synes det er trivelig og artig at du vil det. kopisikringen har jeg lagt inn fordi jeg ikke vil at folk skal ta mine tekster eller bilder uten og spørre meg først. Slik at jeg har en viss kontroll på hva ting blir brukt til og havner hen.

Men om du skulle ønske og bruke noe er det bare å sende meg en mail på stine-machlar91@hotmail.com , der du skriver hva du ønsker og hva du vil bruke det til. Så kanskje du får det ;-) Ha en fin dag du også!

Stine :)

Har du en mening? Skriv den her!Fortell meg gjerne din mening. Jeg er lutter øre. Men samtidig ønsker jeg respekt. Derfor vil frekke kommentarer, spam og reklame for egen blogg bli slettet med det samme! En koslig tilbakemelding, konstruktiv kritikk eller mening til ettertanke tas i mot med takk!

Rullende Engel

Rullende Engel

20, Orkdal

Jeg er ei 19 år gammel jente, som bor i Orkdal kommune. Her har jeg bodd i åtte år, og trives kjempegodt! Jeg tar studiespeserende over fire år på Orkdal vgs på grunn av at jeg har CP og ting tar litt lenger tid av den grunn.
Nå er jeg også blitt ambassadør for Mitt liv - kampanjen som kjemper for lovfestet individuell rettighet til BPA.
Stikk innom kampanjesiden på facebook da vel. Så sees vi der også!

Kategorier

Arkiv

hits